Documentaire Tuberculose in de Broekstreek

Gepubliceerd: 2 jaar geleden (2022-05-20)

Dit had een grote invloed op de tuberculosepatiënten en de hele leefgemeenschap van de Broekstreek, zijnde de dorpen Ekehaar, Amen, Eleveld, Geelbroek en Eldersloo. Het kreeg ook landelijk aandacht en medeleven.

De Werkgroep Historie “De Broekstreek” presenteert een eigen documentaire waarin negen direct betrokken mannen en vrouwen terugkijken op een periode die zwaar was voor iedereen maar ook goede kanten had waar het ging om vriendschap en “naoberschap”. 

De film laat zien hoe de besmetting begon, wie getroffen werden en welke behandelingen zij ondergingen, met name in het sanatorium Beatrixoord in Haren. Maar ook de sociale kant van het  leven daar, met zijn ups en downs, komt  ruim aan bod in de interviews met de betrokkenen. De film gaat verder in op de reactie van de gemeenschap op de TBC uitbraak en de actie die werd ondernomen om de getroffen patiënten en hun families bij te staan. In de documentaire vertellen de betrokkenen tenslotte over hun thuiskomst, het weer opgenomen worden in de maatschappij en wat er ruim 60 jaar later bij hen is blijven hangen van wat ze in die veelbewogen periode hebben meegemaakt.  
De voorstelling is gratis en iedereen, binnen en buiten de Broekstreek, is welkom. Een vrije gift wordt op prijs gesteld om de werkgroep in de gelegenheid te stellen volgende films te maken.

Copyright 2016 - 2024 OnlineBouwers.nl | Uw eigen website gemakkelijk beheren