Oud en nieuw

Met oud en nieuw wordt er nog 'gesleept' dat wil zeggen roerende goederen kunnen worden verplaatst door jongeren. Nieuwe bewoners kunnen eventueel met Oud en Nieuw een welkomstbezoek verwachten van deze jongeren.

Carbidschieten

Carbidschieten is een plaatselijk gebruik in sommige zuidelijke, noordelijke en oostelijke streken van Nederland.

Het vindt gewoonlijk plaats op of rond oudjaar.

De oorsprong van dit gebruik komt waarschijnlijk nog uit de tijd van de Germanen met hun joelfeesten, hoewel er toen natuurlijk nog geen carbid verkrijgbaar was. Carbid werd na de tweede wereldoorlog door de meeste dorpssmeden gebruikt om te lassen en ook voor de fietsverlichting. Daar was dus redelijk eenvoudig aan te komen. Melkbussen waren op het platteland ook ruim voorhanden.

Carbid wordt in een melkbus gelegd en enigszins nat gemaakt met water, waarna de bus wordt afgesloten met het deksel of een bal. Het zich vormende gas wordt door een klein geboord gat van 6 millimeter in de bus ontstoken en ontploft met een dreunende knal, waarbij deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terechtkomt. Om onnodige schade te voorkomen wordt een deksel meestal vastgebonden met een stevig touw van enkele tientallen meters lengte.

De uitdaging van het carbidschieten ligt hem in de moeilijkheid van het timen. Door de hoeveelheid carbid en water en de tijdsduur tot ontsteking te variƫren is het een sport een optimale knal te veroorzaken.

Carbidschieten bestaat al vele jaren in Ekehaar op oudejaarsdag.

Foto-impressie carbidschieten oudejaarsdag 2008

(Kies ''Diavoorstelling'', best te bekijken onder F11)

Copyright 2016 - 2022 OnlineBouwers.nl | Uw eigen website gemakkelijk beheren